Fókuszban a szürkemarha, és az újévi fogadalmak

Aligha van népszerűbb újévi fogadalom, mint az egészséges életmód és a „bikini body” célkeresztbe állítása. Az újévi fogadalmakkal születnek viszont az év első füllentései is, hiszen a sportos életmód, egészséges táplálkozás, minőségi pihenés Bermuda-háromszögében könnyű elveszni. Hogy segíthet ebben éppen a szürkemarha…?

Ami a tudatos, egészséges életmódot választóknak nap mint nap kihívás, a Magyarországon legelésző őzeknek, szarvasoknak és vaddisznóknak – adja magát a kifejezés – természetes. Sokan nem tudják, ám területi adottságai és vadállománya miatt Magyarország világszinten is a legjobb vadászterületek közé tartozik, az idilli környezetnek, a megfelelő élettérnek és tápláléknak köszönhetően a hazai vadak húsa pedig a legmagasabb minőséget képviseli.

Miért egészséges a vadhús?

A szabadon, jellemzően nemzeti parkokban élő vadak egész életüket olyan környezetben töltik, mely az ipari állattartás legjobb feltételeinél is összehasonlíthatatlanul egészségesebb. Ha csak arra gondolunk, hogy az emberek miért igyekeznek minél több időt tölteni a szabadban; miért kirándulnak a friss, erdei levegőn; hányszor suhan végig az a gondolat bennünk, „de jó lenne a természethez közel élni”; máris választ kapunk a kérdésre.

Azoknak, akiknél az újévi fogadalmak között az egészségesebb táplálkozást is megtaláljuk, fontos tudniuk: a vadhúsok nemcsak magas fehérjetartalmuk, hanem alacsony – és ideális eloszlású – zsírtartalmuk miatt is „szuperfoodnak” számítanak. Táplálkozási szakemberek szerint egy adag vadhús, fajtától függően körülbelül 110–130 kalóriát, 2 gramm zsírt és 25 gramm fehérjét tartalmaz. Többszörösen telítetlen zsírsavaik, mint például az omega-3 és -6, nemcsak a szervezet megfelelő működéséhez járulnak hozzá, de csökkentik például a koleszterinszintet is.

Európa leginkább elhízott nemzete a magyar

Markáns ízük miatt (illetve néhányan elvi okokból) mégsem fogyasztanak vadhúst. Különösen nagy probléma ez Magyarországon, ahol nemhogy a tengeri-, az édesvízi halfogyasztás is rendkívül alacsony; állati fehérjéket szinte kizárólag baromfi- és sertéshús-fogyasztással fedezünk. Az ipari állattartásból kikerülő húsok minősége ugyanakkor jellemzően alacsony, a feldolgozott húskészítmények fogyasztása pedig az egészséges életmód elérésére törekvők számára csupa felkiáltójelet rejt – sajnos teljes joggal.

Koszta Ágnes dietetikus, a népszerű 160 grammos szénhidrátdiéta egyik hazai nagykövete szerint évente mintegy 4-5 kg élelmiszeripari adalékanyagot fogyasztunk el, ami riasztó adat mindenki számára. Nem csoda, hogy Magyarország az ezredforduló óta gyorsan „felzárkózott” a világ leginkább elhízott országainak sorában: Európa legelhízottabb nemzeteként a magyarok kétharmada állandó súlyproblémákkal küzd.

Hogyan segíthet a szürkemarha?

A Venison Gusto termékek közül a hungarikumoknak számító szürkemarha és vízibivaly nemcsak életmódjában, tápanyagjellemzőiben is közel állnak a vadhúsokhoz. A ridegen tartott állatok, a vadakhoz hasonlóan magyarországi nemzeti parkokban élnek, táplálékuk sem szemestakarmányt, sem mesterséges anyagot nem tartalmazhat. A nemzeti parkjaink biztosítják számukra a gyógynövényeket, tápláló natív fűveket, ebből következik, hogy a ridegen tartott szürkemarha húsminősége a bió minősítés felett áll.

A szürkemarha elődje vélhetően a IX. században honfoglaló őseinkkel érkezett Magyarországra, állományaik világviszonylatban is egyedülállóak. Napjainkban az állatállományok génbankokként (is) szolgálnak, mert egyedülállóan jó a betegségekkel szembeni ellenállóképességük. Ahogyan a legősibb magyar állatfajok közé sorolható vízibivalyt, úgy a magyar szürkét is magas fehérjetartalom jellemzi.

A vörös húsok közt igazán egészségesnek mondhatóak, mert kisebb az izmok közti zsírszövet aránya, alacsonyabb a kalória és koleszterin-, ugyanakkor magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk a marhahúshoz képest. Napjainkban nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ökológiai lábnyomuk tartási jellemzőik miatt jóval kisebb a szarvasmarháénál, így a fenntarthatóság szempontjából nagyszerű alternatívát jelentenek.

A Venison Gusto újévi fogadalma, hogy a január 10-én induló „Szürkemarha hét” során népszerűsítjük ezt a nemes és egyedülálló hungarikumot. A kínálatunkban található szürkemarha szalámik és -kolbászok a magyar hagyományokat követve, kiemelkedően magas hústartalommal, felesleges adalékanyagoktól, hormonoktól, antibiotikumoktól mentesen készülnek, így valódi segítséget jelentenek azoknak, akik tudatosan szeretnének étkezni idén. Csökkentsük az éves adalékanyag-bevitelt, és növeljük az omega-zsírsavakat és a cinket a szürkemarha segítségével.

Archív képek forrása: Fortepan

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVásárlás
   Szállítási díj kiszámítása
   Felhasználom a kupont
   Scroll to Top

   Exkluzív recept-gyűjteményünk Rád vár!

   Iratkozz fel hírlevelünkre, és e-mailben elküldjük Neked a Venison Gusto elektronikus receptgyűjteményét.